Termék leírás
Gombaölő szer
Dagonis®: két elismert hatóanyag korszerű dózismeghatározással
A karboxamid (SDHI) hatóanyagok bevezetése igazi áttörést jelentett az almavédelemben, hiszen használatukkal a két legfontosabb gombabetegség ellen (varasodás és lisztharmat) akár egy hatóanyaggal is védekezhetünk, méghozzá igencsak figyelemreméltó eredménnyel. Azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy az SDHI-k csupán egyetlen ponton gátolják a gombák sejtlégzését, ezért használatuk magas rezisztenciakockázattal jár, főleg a varasodásgomba esetében. Az elmúlt évek során megtanulhattuk, hogy a rezisztenciakockázat csökkentése érdekében a nagy hatékonyságú készítményekkel ügyesen kell sáfárkodnunk.
A tenyészidőszak során SDHI-t tartalmazó fungicidekkel csupán néhány permetezést engedhetünk meg magunknak. Ezen felül a megfelelő kombinációs partner alkalmazása tovább fokozhatja az SDHI-k használatának biztonságát. Ehhez viszont egy eltérő hatásmechanizmusú és hatáshelyű partnerhatóanyagra van szükség. Cégünk almavédelmi technológiája tovább folytatja kiteljesedését. Palettánkon megjelenik egy olyan gyári kombináció, amely tartalmazza a Xemium® hatóanyagot és a méltán közkedvelt, kuratív hatású difenokonazolt.
Az új termék neve Dagonis®. A Xemium® molekula gyors hatáskifejtése, páratlanul erős és hosszantartó preventív hatása összeadódik a difenokonazol kimagasló kurativitásával. Hazánkban elsőként a Dagonis® terméket engedélyezték a lombfalfelület (LWA – Leaf Wall Area) méretéhez igazított dozírozással. Fakadástól egészen a csúcsrügyben záródásig az almafák lombozata folyamatosan növekszik. A virágzást követően a gyümölcsök fejődésével többszörösére nő a termés felülete is. Kézenfekvő tehát, hogy a vegetáció kezdetekor jóval kisebb felületet kell megvédeni, mint a nyári hónapokban. A Dagonis® használata lehetőséget kínál arra, hogy a készítmény dózisát ennek megfelelően változtassuk, méghozzá úgy, hogy a kisebb felületen használt alacsonyabb dózis nem jelent alacsonyabb hatékonyságot.
A tenyészidőszak folyamán három körülmény állandó változása hívta életre az újfajta dózismeghatározás szükségességét:
• a fakadástól a csúcsrügyben záródásig folyamatosan növekvő (védendő) lombfelület,
• a növényi szövetek varasodással szembeni fogékonyságának változása,
• a fertőzési nyomás.
Ez az új dozírozás nagy szabadságfokot nyújt és egyben nagy pontosságot kíván. Ezzel elkerüljük azt a helyzetet, amikor egy egydózisú készítménnyel a vegetációs időszak kezdetén kis lombfalfelület mellett túldozírozunk, majd a vegetációs időszak előrehaladtával nagy lombfalfelület mellett aluldozírozunk. A Dagonis® hatékonyságával szemben elvárás, hogy ne csak preventív helyzetben adjon megbízható védelmet, hanem kuratív kijutattás esetén is támaszkodhassunk rá.
Hatóanyag:
75 g/l fluxapiroxad, 50 g/l difenokonazol
Formuláció:
vizes szuszpenzió koncentártum (SC)
Kiszerelés:
250 ml, 1 l
Kultúra:
alma, körte, paradicsom (szabadföldi és hajtatott), paprika (hajtatott), padlizsán (hajtatott), kabakosok: görögdinnye, sárgadinnye, tök, uborka, cukkini és egyéb ehető illetve nem ehető terméshéjú kabakos (szabadföldi és hajtatott), zöldborsó (szabadföldi), gyökérzöldségek: sárgarépa, petrezselyem (gyökértermesztés), zeller, torma, cékla, csicsóka, pasztinák, retek, karórépa, gyökerükért termesztett gyógynövények: macskagyökér, ginzeng, levelükért termesztett fűszernövények (szabadföldi): angelika, bazsalikom, borsikafű, citromfű, izsóp, kakukkfű, kapor, koriander, lestyán, levélzeller, majoranna, menta, metélőhagyma, metélőpetrezselyem, orvosi zsálya, rozmaring, szurokfű, tárkony, zamatos turbolya, salátafélék: fejes saláta, endívia, borsmustár, cikória, galambbegysaláta, római saláta (szabadföldi és hajtatott), póréhagyma, újhagyma, téli sarjadékhagyma (szabadföldi), káposztafélék: fejeskáposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó (szabadföldi), burgonya (szabadföldi), szamóca (szabadföldi és hajtatott)
Károsító:
varasodás, lisztharmat, alternáriás betegség, alternáriás levélfoltosság, didimellás betegség, aszkohitás betegség, fehérpenész (szklerotíniás betegség), rozsda, rhizoktóniás betegség, mikoszferellás betegség
Kijuttatási időszak:
alma, körte: virágbimbók megjelenésétől az érés kezdetéig (BBCH 53-81)paradicsom, paprika, padlizsán, kabakosok: 4 leveles állapottól (BBCH 14) - teljes érésig (BBCH 89)zöldborsó: 5 leveles állapottól (BBCH 15) - érés kezdetéig (BBCH 81)gyökérzöldségek, gyökerükért termesztett gyógynövények: 2 leveles állapottól (BBCH 12) - gyökérnövekedés végéig (BBCH 49)salátafélék: 2 leveles állapottól (BBCH 12) - végleges fejméret illetve végső levéltömeg eléréséig (BBCH 49)póréhagyma, újhagyma, téli sarjadékhagyma: 3. levél megjelenése (BBCH 13) - levélszáradásig illetve végső fejátmérő eléréséig (BBCH 49)káposztafélék: fejesedés kezdetétől (BBCH 41) - öregedés kezdetéig (BBCH 91)burgonya: 4 leveles állapottól (BBCH 14) - az első virágzat bogyóinak aszottá válásáig (BBCH 89)szamóca: az első virágok nyílásától (BBCH 60) - szedés előtti állapotig (BBCH 89)levelükért termesztett fűszernövények: 2 leveles állapottól (BBCH 12) - az élelmezésegészégügyi várakozási idő betartásáig
Dózis:
alma: varasodás: 0,7 l/ 10.000 m2 LFF max 1,2 l/halisztharmat: 0,4 l/ 10.000 m2 LFF max 1,2 l/hakörte: varasodás: 0,7 l/ 10.000 m2 LFF max 1,2 l/haparadicsom: lisztharmat: 0,4-0,6 l/haparadicsom: alternáriás betegség: 0,6-1,0 l/hapaprika, padlizsán: lisztharmat: 0,4-0,6 l/hapaprika, padlizsán: alternáriás betegség: 0,6-1,0 l/hakabakosok: lisztharmat, didimellás betegség: 0,4-0,6 l/hazöldborsó: aszkohitás betegség, fehérpenész, rozsda: 1,6-2,0 l/hagyökérzöldségek, gyökerükért termesztett gyógynövények: lisztharmat: 0,4-0,6 l/ha, alternáriás betegség: 0,6-1,0 l/ha, fehérpenész: 1,6-2,0 l/hasalátafélék: fehérpenész, rhizoktóniás betegség: 1,6-2,0 l/hapóréhagyma, újhagyma, téli sarjadékhagyma: alternáriás levélfoltosság, rozsda: 0,6-1,0 l/haburgonya: alternáriás betegség: 0,6-0,75 l/haszamóca: lisztharmat: 0,4-0,6 l/halevelükért termesztett fűszernövények: lisztharmat: 0,4-0,6 l/ha, alternáriás betegség: 0,6-1,0 l/ha, fehérpenész: 1,6-2,0 l/ha
Permetlé:
alma, körte: 200-1200 l/haparadicsom: 400-1200 l/hapaprika, padlizsán: 400-1000 l/hakabakosok: 200-1200 l/hazöldborsó: 200-800 l/hagyökérzöldségek, gyökerükért termesztett gyógynövények: 200-1000 l/hasalátafélék: 200-1000 l/hapóréhagyma, újhagyma, téli sarjadékhagyma: 200-600 l/hakáposztafélék: 200-800 l/haburgonya: 200-600 l/haszamóca: 200-800 l/halevelükért termesztett fűszernövények: 200-1000 l/ha
Munkaegészségügyi várakozási idő:
0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:
alma, körte: 35 napparadicsom (szabadföldi és hajtatott): 3 nappaprika, padlizsán (hajtatott): 3 napkabakosok: görögdinnye, sárgadinnye, tök, uborka, cukkini és egyéb ehető illetve nem ehető terméshéjú kabakos (szabadföldi és hajtatott): 3 napzöldborsó: 7 napgyökérzöldségek: sárgarépa, petrezselyem (gyökértermesztés), zeller, torma, cékla, csicsóka, pasztinák, retek, karórépa: 7 napgyökerükért termesztett gyógynövények (macskagyökér, ginzeng): 7 naplevelükért termesztett fűszernövények (szabadföldi): 14 napsalátafélék: fejes saláta, endívia, borsmustár, cikória, galambbegysaláta, római saláta (szabadföldi és hajtatott): 14 nappóréhagyma, újhagyma, téli sarjadékhagyma (szabadföldi): 14 napkáposztafélék: fejes káposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó (szabadföldi): 14 napburgonya (szabadföldi): 3 napszamóca (hajtatott és szabadföldi): 1 nap
Forgalmazási kategória:
250 ml-es kiszerelés felett: II.250 m-es kiszerelésben, ill. az alatt: III.