Termék leírás
Nagy hatékonyságú szálas bentonit borászati célraA Gélbenton a gyártási eljárás során az erős tisztítóműveletek miatt a kibányászott alapanyaghoz képest térfogatának 2/3 részét veszíti el. Ezzel olyan nagy hatékonyságú, homogén montmorillonitot kapnak amely nem tartalmaz inaktív homokrészecskéket, ezért a normál bentonitokhoz képest ötszörös derítő- adszorbeáló hatása van. Ezzel lehetővé válik a felhasznált bentonit mennyiség, ezzel együtt a borba vitt szennyeződés csökkentése.A termék egyedülálló megjelenési formája – hosszú, vékony, törékeny bentonitszálak – biztosítja a könnyű kezelhetőséget, a tökéletes, csomómentes duzzasztást.A granulált bentonitokhoz hasonlóan megkíméli a felhasználót a por okozta kellemetlenségektől.A Gélbenton tulajdonságai a különös kezelést igénylő borok, pl. nehezen stabilizálható minőségi borok és pezsgő alapborok esetén érvényesülnek igazán.Csökkentett üledék mennyiség miatt az összeállított kész borok utólagos derítésénél van még jelentősége.A termék felhasználása:A Gélbentont szórjuk 25-szörös mennyiségű szobahőmérsékletű vízbe és jól keverjük el!Néhány óra elteltével zselés, krémszerű anyagot kapunk, amelynek a tetején az a fölösleges vízmennyiség lesz látható, amelyet a bentonit a duzzadáskor már nem képes felvenni.Ezt a fölösleges vízmennyiséget leöntjük úgy, hogy a szuszpenzió még könnyen keverhető legyen. A kezelés előtt közvetlenül újból felkeverjük, majd a kezelendő teljes bormennyiséghez adjuk.Gondoskodjunk a megfelelő homogenizálásról!Amennyiben a zselatinnal, kazeinnel vagy tojásfehérjével is derítünk, úgy ezeket a bentonit előtt adagoljuk be!Adagolás:
Alapderítéshez és fehérje stabilizáláshoz fehér és rozé boroknál:
10-30 g/hl.
Összeállított kész borok utólagos derítésénél:
5-10 g/hl.
Mustok derítésénél:
15-20 g/hl