Termék leírás
Nátrium-Benzoát 100g
Befőzési tartósítószer, elsősorban savanyúságok tartósításához, de alkalmazható szörpök, üdítőitalok készítésekor is.
Tartósítószer E211A termék rövid leírásaA nátriumbenzoát a benzoesav nátriumsója (C6H5COONa), széles körben elterjedt tartósítószer. Fehérszínű, por alakú, vízben jól oldódó anyag.Termék és hatásaTartósító hatását a mikróbasejtekben levő enzimek gátlása révén fejti ki. Hatásspektruma az élesztőkre és apenészekre terjed ki, a baktériumokat részlegesen gátolja.A nátriumbenzoátot gyakran alkalmazzák káliumszorbáttal együtt, mert a kombináció hatékonyabb, mint azegyes szerek hatása külön-külön.Adagolás és alkalmazásA kimért mennyiségű nátriumbenzoátot kb. 10-szeres mennyiségű ivóvízben feloldjuk, majd erős keverésmellett az üdítőitalban, szörpben illetve a zöldség- vagy gyümölcskonzerv felöntő levében egyenleteseneloszlatjuk.Az ajánlott adagolási mennyiségek:Üdítőitalok, vízalapú szörpök 0,3 g / literGyümölcsszörpök 0,2 g / literDzsem, zselé, lekvár 0,3 g / literZöldség- és gyümölcskonzervek 0,3 g / literÜdítőitaloknál célszerű káliumszorbáttal kombinált tartósítást végezni.Az ajánlott adagolás: káliumszorbát 0,3 g /l, nátriumbenzoát 0,2 g / l.TárolásSzáraz, hűvös helyen tárolandó. A felbontott csomagot azonnal szorosan zárjuk vissza.EltarthatóságFelbontatlan csomagban, szakszerűen tárolva a termék 2 évig megőrzi a minőségét.